9.8.08

ΠΕΚΙΝΟ 2008 - Μαγεία στην Τελετή Έναρξης!

Οι 29οι Ολυμπιακοί Αγώνες ξεκίνησαν όταν ο Λι Νινγκ άναψε τη φλόγα στον Ολυμπιακό Βωμό της «Φωλιάς του Πουλιού» και ο πρόεδρος της Κίνας κήρυξε την έναρξή τους.
Η Τελετή Έναρξης ήταν μια μαγευτική διαδρομή στους αιώνες της κινεζικής ιστορίας με περισσότερους από 20.000 καλλιτέχνες να λαμβάνουν μέρος.
Οι 91.000 που βρέθηκαν στο Ολυμπιακό Στάδιο και τα δισεκατομμύρια που την παρακολούθησαν από την τηλεόραση, έμειναν έκθαμβοι.

Παραδοσιακή γραφή, ιστορία, αθλητισμός, πολεμικές τέχνες, όλα συνδυάζονταν και παρουσιάζονταν αρμονικά, δεμένα με χρώματα και φωτισμούς, τέλεια δοσμένα από τους Κινέζους διοργανωτές.
Προκαλούσαν συναισθήματα θαυμασμού με την εκπληκτική αρμονία κινήσεων των 2008 καλλιτεχνών σε κάθε σκηνή της ιστορίας που παρουσιαζόταν.

Λίγο αργότερα, η Ελλάδα με τον Ηλία Ηλιάδη να μπαίνει πρώτος απ όλους τους αθλητές του κόσμου στο γήπεδο ξεκίνησε πρώτη την παρέλαση των αθλητών.
Σταδιακά και οι 204 χώρες που λαμβάνουν μέρος στους Αγώνες, παρέλασαν στο γήπεδο, με την αλφαβητική σειρά του κινεζικού αλφαβήτου. Οι μεγαλύτεροι αθλητές του κόσμου, αλλά και όλοι οι υπόλοιποι που θα παλέψουν για μια άρτια παρουσία στη μεγαλύτερη πολιτισμική και αθλητική γιορτή του πλανήτη ήταν εκεί.

Η παρέλαση ολοκληρώθηκε με τους διοργανωτές Κινέζους να παρελαύνουν με τον Γιάο Μινγκ σημαιοφόρο (μπασκετμπολίστας σημαιοφόρος για 7η συνεχόμενη φορά) να ηγείται μιας αποστολής με περισσότερους από 1.000 αθλητές και προπονητές.
Το Στάδιο βάφτηκε κόκκινο από τις σημαίες και τα κασκόλ με τον κόσμο να συμμετέχει στην κορύφωση της παρέλασης των αθλητών.

Στη συνέχεια, απηύθυναν μήνυμα στους αθλητές και όλον τον κόσμο ο πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής της Κίνας και ο Ζακ Ρογκ, πρόεδρος της ΔΟΕ. Ο Ρογκ τελειώνοντας το λόγο του κάλεσε τον Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας να κηρύξει επισήμως την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008 στο Πεκίνο.

Την Ολυμπιακή σημαία, που μπήκε στο Στάδιο για να γίνει η έπαρσή της, κρατούσαν 8 μεγάλοι αθλητές της ιστορίας της Κίνας: ο Ζιανγκ Σελίν (πινγκ πονγκ), η Πανγκ Ντούο (ορειβάτης), η Ζαν Πενγκρονγκ (άλμα εις ύψος), η Ζανγκ Γιανγκ (χειμερινοί Ολυμπιακοί), ο Γιανγκ Λιν (σκοποβόλος), ο Μου Ξιανγκ Ξιονγκ (κολυμβητής), ο Σιο Μινγκ (καταδύσεις), η Λι Λινγκβέι (μπάντμινγκντον).

Τον Ολυμπιακό ύμνο στα ελληνικά έψαλε μια χορωδία από 80 παιδιά, που φορούσε το καθένα παραδοσιακή φορεσιά. Κατόπιν, η Τζανγκ Γινίνγκ, αθλήτρια του πινγκ πονγκ, απάγγειλε τον όρκο των αθλητών. Ο Χουάνγκ Λιπίνγκ ήταν εκείνος που απάγγειλε τον όρκο των κριτών.

Ο Χου Γιαπένγκ (σκοποβόλος) μπήκε στο Στάδιο με την Ολυμπιακή Φλόγα. Η Φλόγα ολοκλήρωσε το ταξίδι που ξεκίνησε στις 24 Μαρτίου από την Αρχαία Ολυμπία. Από τα χέρια του τη Φλόγα πήρε η Γκάο Μινγκ (καταδύτης- 7συνεχόμανα χρόνια η καλύτερη στον κόσμο, χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο το 1988 και το 1992).
Η Γκάο παρέδωσε τη φλόγα στον Λι Ξιασουάνγκ (γυμναστής). Η εικόνα ήταν μαγική στο Ολυμπιακό Στάδιο του Πεκίνου, τη στιγμή που ο Λι παρέδιδε τη Φλόγα στον Ζαν Σουγκάνγκ (αρσιβαρίστας, χρυσό 1996 και 2000).
Ολοκληρώνοντας τη διαδρομή του μετέφερε τη Φλόγα στον Ζανγκ Γιουν (μπάντμινγκντον, χρυσό 2000, 2004), ο οποίος την έδωσε στην Ξενγκ Τσονγκ (ταεκβοντό, χρυσό 2000, 2004). Εκείνη την παρέδωσε στη Σου Τζιν Φανγκ (βόλεϊ), που την πέρασε στον Λι Νινγκ (γυμναστής με 3 χρυσά, μέλος της ΔΟΕ), τον τελευταίο λαμπαδηδρόμο, τον άνθρωπο που θα άναβε τον Ολυμπιακό Βωμό. Ο Λι Μινγκ «πέταξε» στην οροφή του Ολυμπιακού Σταδίου και κρατώντας τη Φλόγα «έτρεχε» στο πλάι της οροφής του Σταδίου, την ώρα που τα μάτριξ έδειχναν την πορεία της Φλόγας. Όταν έφτασε στο Βωμό, η Φλόγα έλαμψε και φώτισε ολόκληρο το Πεκίνο, το οποίο από κάθε πλευρά του φωτιζόταν από χιλιάδες πυροτεχνήματα.
(Νίκος Κουσούλης sportnet)

Δεν υπάρχουν σχόλια: